Veninul de albine

Veninul de albină sau apitoxina este veninul secretat de lucrătoarele mai multor specii de albine. Veninul de albine este un lichid produs de albine in glande speciale si depozitat in punga de venin lichid pe care il elimina cu acul (cu vezica cu tot) cand sunt in pericol. Apitoxina este substanța care rămâne după ce partea volatilă a veninului de albine dispare în contact cu aerul. Apitoxina este folosită ca mijloc de apărare împotriva prădătorilor și în luptele interne din roi. Albinele au cantitati maxime de venin primavara si vara si mai mult cand sunt tinere. Fiecare albina are in medie 0,1 mg venin la fiecare intepatura. In decursul vietii ei, poate fabrica pana la 20 mg.
Veninul de albină este o substanță complexă. Tratamentul prin înțepături de albină, sau infiltrații cu apitoxină, cum le spun specialiștii din zilele noaste, sunt cunoscute încă din Antichitate pentru virtuțile lor terapeutice. Doctorul Langer (chimist german) a descris in 1897 urmatoarele trei actiuni ale veninului de albine: hemolitica (produce distrugerea globulelor rosii); hemoragica (produce iesirea sangelui din vas); neurotoxica (produce blocarea nervilor). Veninul de albine este un excelent activator a componentei simpatice a sistemului nervos vegetativ.
Înainte de a folosi terapia prin venin se începe întotdeauna cu metode de detoxificare generale (gel de Aloe vera + ierburi medicinale care stimuleaza eliminarea diferitelor toxine din organism). Îmbunatatiti functionarea organelor interne cu ceaiuri de plante medicinale ce au actiune specifica asupra organului bolnav vizat. Recladiti structura materiala a organismului cu nutrienti buni (în special polen, miere, laptisor de matca, propolis). Întotdeauna începeti cu hranirea si stimularea glandelor suprarenale.
Veninul de albină se folosește în medicină (apiterapie sau apitoxoterapie) ca tratament complementar sau alternativ în durerile reumatice sau altor afecțiuni articulare datorită efectului antiinfecțios al peptinei 401 ce intră în compoziția sa și al melitinei care acționează asupra sistemului imunitar corectând atacuri ale anticorpilor asupra articulației și mielinei. Structura apitoxinei activeaza o serie de structuri ale organismului uman si fluxul de sange catre tesuturile inflamate.
După ce ajunge în organism, veninul de albine stimulează hipofiza să secrete ACTH, care la rândul lui stimulează cortexul glandelor suprarenale să secrete cortizol. Prin urmare, veninul de albine stimulează secreția internă de cortizol. De asemenea, veninul este și un important imunostimulant pentru organismul uman.
Veninul de albină mai tratează și afecțiunile coloanei vertebrale (spondiloze, discopatii, sindromul spastis paravertebral, dorsalgii, lombalgii, sindromul isciaticus). Este foarte eficient și în afecțiunile sistemului nervos (depresii, insomnii, cefalee și nevroze), în sindromul psihosomatic (bronsită, colecist, colite, hepatite) sau în sindromul hipertensiv.
Aplicarea externă a veninului presupune folosirea unor forme farmaceutice precum unguentele, soluţiile sau aplicarea veninului în cadrul unor proceduri fizioterapeutice (fonoforeză, ultrasonoforeză). Unguentele pe bază de venin sunt printre cele mai agreate de pacienţi, însă înainte de aplicare trebuie făcut un test pe o porţiune mică de piele, pentru a evita o reacţie alergică.
Pentru prima oara in istoria apiterapiei, in anul 1927, in Germania a fost elaborat un preparat injectabil de venin de albine numit Apicosan. De atunci, multe firme de medicamente din diverse tari ale lumii produc diverse alte preparate.
Tratamentul cu apitoxina este contraindicat copiilor sub 14 ani si persoanelor alergice. Pentru a testa reactia organismului la veninul de albina se face o intepatura in zona lombara si, daca suprafata care se inroseste nu depaseste 2-3 centimetri, tratamentul se poate aplica fara riscuri.
unguent apireven
Apireven
Cel mai cunoscut produs apicol romanesc pe baza de venin de albine este crema Apireven. Aceasta crema se aplica pe piele si are efect usor iritant, cu consecinte revulsive si antalgice. Unguentul Apireven contine venin de albine, extract de propolis, ceara de albine, lanolina, cetaceum, camfor si diverse extracte sau baze de emulsie. Are actiune antioxidanta, antiseptica si cicatrizante si este indicat sa fie folosit in nevralgii de natura reumatica si traumatica, dureri articulare sau mialgii. Apireven unguent este folosit de sportivi atunci cand se lovesc sau accidenteaza, prin aplicari locale de 1-2 ori pe zi, dupa care zona pe care s-a aplicat Apireven va fi acoperita cu un material textil. Atentionari: nu se aplica crema Apireven pe ochi, gura, mucoase sau pe piele lezata; dupa aplicare trebuie sa va spalati bine pe maini. De asemenea, nu se va folosi la copii sub 3 ani.


Tags: Venin apicol, apitoxina, tratament reumatism, unguent venin, venin albine, venin, venin de albina, pret venin, pret venin apicol, apireven, tratament reumatism cu venin, pret apireven, crema apireven, unguent apireven, beneficii venin, proprietati venin, administrare venin de albine, pret apitoxina, proprietati apitoxina, beneficii apitoxina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu